Hoppa till innehåll

A-kullen – födda 18 juli 2023

Kullen uppfyller de hälsokrav/rekommendationer som ställs på tik och hane av Svenska Kennelklubben och Flatcoated retrieverklubben.

Båda hundarna bidrar positivt till att förbättra avelsbasen enligt FRK:s beräkning i lathunden (ett avelsprogram som är utvecklat av genetikern Per-Erik Sundgren). Ju högre minusvärde desto bättre. Spicys avelsvärde är -88 och Vergis avelsvärde är -95.

Spicy parades den 20-21 maj 2023. Det blev det en lång bilfärd upp till norra Finland för en date med Vergi som heter Allikon Virkkunen i stamtavlan. Vergi är en härlig hane som har gjort fina resultat på jaktprov. Han fick ett välförtjänt tredjepris som årets Jaktflat och ett fjärdepris som årets Flat i Finland 2022. Han är en mycket fin trevlig maskulin hane med bra päls som är född 2017. Läs mer nedan om hur Raija beskriver honom.

Självklart kommer jag behålla en valp från kombinationen och hoppas att finna bra hem till de andra valparna.

Den 18 juli kom de till världen, Spicys och Vergis finaste små underverk 😍. Den första valpen kom kl 9:30, sen gick det undan i rekordfart, kl 10:47 låg där 8 stycken o diade. Sedan gick det något långsammare och den sista valpen kom kl 15:31. Det blev hela 11 stycken, 5 flickor och 6 pojkar.

*******************************************************************************************************************************************

Alla valpar är placerade 😄 ska bli så fantastisk roligt att få följa dem framöver och så glad att de kommer till så fina människor ♥️

*********************************************************************************************************************************************

Om Spicy

Spicy har mycket fart och gillar att arbeta. Hon är lyhörd och lättstyrd med en fin avknapp. Väldigt kul att träna och starta på prov och en härlig jaktkompis. Förra årets höjdpunkt var när vi vann Öppenklassen på Flatmästerskapet i Umeå. Sex hundar gick till final, i toppen var vi 3 stycken med samma poäng, 90 (100). I finalen fick jag och Spicy 17 poäng vilket gav oss segern med 2 poäng till godo till tvåan. Hon blev också sektionsmästare i ÖKL senare under hösten.
Spicy är också med och apporterar på jakter under höstsäsongen. Hon har mest erfarenhet av att apportera änder men har också varit med på fasan- och rapphönsjakt.
Spicy är också helt trygg och lugn med mina små barnbarn.

Läs mer om Spicy: här

Om Vergi

Vi bor i Uleåborg i norra Finland. Jag har 2 labradorer och 2 flattar. Flattarna är Vergi och hans morbror Hoppu. Vergi är snäll mot andra hundar och fungerar bra i flocken. Han har alltid varit frisk och har inga allergier.
Vergi apporterar på fågeljakter under säsongen. I vardagen jobbar Vergi som mögelhund www.homenokka.fi.

Jag tycker mycket om Vergis sätt att arbeta, han vill alltid jobba, han har mycket bra fart och vill finna vilt. Vi har haft en mycket bra säsong 2022, vi tog två ettor i öppenklass och på sin första start i elitklass fick han en trea. Han blev tvåa på finska Flatmästerskapets ÖKL WT. En av hans söner vann juniormästerskapet (hundar under 2 år) på finska Flatmästerskapet. Vergi fick Flatklubbens tredje pris som årets bästa jaktflat och han fick fjärde pris som årets flat. Vergi har fin exteriör och han har ett cert på utställning.

Vergi har två stycken kullar. En i Estland och en i Finland. Kullen i Finland är röntgade med fina resultat.

Stort tack till Raija för att jag får använda din fina Vergi.
Länk till KoiraNet (Finlands motsvarighet till Rasdata), där kan du se Vergis stamboksförda resultat: här

  • PÅ fågeljakt
Raija och Vergi Jaktprov Öppen klass hösten 2022

Stamtavla för kullen: